четвъртък, февруари 24, 2011

Българи в Албания и във Фейсбук

Имаме се "братче" във Фейсбук - вижте сами, а при желание се включете!

ТЪРСЯТ СE СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛИ

От над 1000 години в три района на днешна Република Албания /Преспа, Голо бърдо и Гора/ живее българоезично население, които в различни периоди от българската история са били в границите на България. След Балканските войни тези райони са напълно изолирани, но населението запазва звучния български език, прекрасни български песни, тачи българските обичаи. В последните години там се провеждат научни изследвания във фолклорно, етноложко и други отношения. Издадени бяха няколко книги, организират се фотоизложби, две от общините в Голо бърдо се побратимиха с български общини. 

През годините на демокрацията в тези райони се наблюдават два негативни процеса: 

1.Бързо обезлюдяване на районите по икономически причини, вливане в големите градове в типична албанска среда и от там постепенно загубване на българската идентичност;
2.Агресивната македонска пропаганда която се опитва да ги идентифицира като македонци, въпреки че самите те се определят като "бугари"; Поради тези причини има реална опасност от загуба на хилядолетна българска култура, съхранена от тези хора.
Фондацията ни е създадена именно да съхрани това уникално българско наследство за бъдещите поколения.

Голямата ни цел е построяване на български колеж в Тирана.

Но в момента сме си поставили по-скромна и осъществима цел, като издадем на диск 15 оригинални български народни песни от района на Голо бърдо, събрани и записани от Доц. д-р Веселка Тончева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Д-р Тончева прави изследвания в района на Голо Бърдо години наред и е автор на " Българите от Голо бърдо, Албания – 1-ва част.

За издаването на диска сме ангажирали известните български изпълнители на фолклор Йорданка Варджийска и Райко Кирилов.
Финансовия план включва изготвяне на аранжименти, студийни записи и тиражиране на 1000 DVD диска и издаване на 1000 плаката.
В тази връзка се обръщаме към всички родолюбиви българи и организации да подкрепят финансово нашата инициатива.
Спомоществователите ще получат грамота за дарения, а имената им ще бъдат отразени на плаката и обложката на диска!

Нека заедно съхраним българското. 

Вярваме във Вас!

За подробности, се обръщайте към инж.Делян Дамяновски, председател на Фондация „Земляци”, моб. телефон: 0889228558 или Алексей Жалов - зам.-председател на Сдружение „Нашенци”, моб. телефон: 0887745207.