сряда, декември 05, 2012

Премиера на филм за Голо Бърдо - Албания

Имаме удоволствието да ви съобщим , че на 12.12.2012 г. (сряда)

от 19 ч. в Дом на киното ще се състои премиера на филма  „Разбърканите нишки
Филм за Голо Бърдо”

режисьор: Екатерина Минкова
сценарий: Веселка Тончева
оператор: Камен Колев
продуцент: КАЙА вижън

(Вход свободен)

Филмът е изработен по проект „Песента като маркер на общностната идентичност: два частни случая”, финансиран от Фонд „Научни изследвания” – МОМН, с ръководител доц. д-р Веселка Тончева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.
Филмът представя областта Голо Бърдо, която след Балканските войни (1912-1913 г.) и обявяването на независима Албания, остава на албанска територия. Хората от двадесет и едно, по онова време български, села вече почти 100 години живеят като албански граждани.
„Герои” на филма са голобърдците – с трудното си всекидневие и с шумното си празнуване, с въпросите „кои сме ние” и „на кого принадлежим”, с мъките и радостите от живота в суровата планина, със „затворената” граница, спомените за времето на Енвер Ходжа и с бункерите насред нивата, с ритуалните песни на сватба и наздравиците на споделената трапеза... с живота, видян като филм.
Нишките в живота на тази общност са разбъркани, но становете продължават да тъкат носии за невестите, за онези, които не са напуснали родното Голо Бърдо и са останали свързани със земята на предците си.



Няма коментари:

Публикуване на коментар