събота, септември 06, 2008

Български колеж ще се строи в Тирана, Албания

Български колеж ще се строи в Тирана, Албания

По инициатива на Дилян Дамяновски, председател на Общинския съвет в Мездра, в Тирана, Албания, ще се строи български колеж, предаде „Фокус”. 

Управителният съвет на Националната асоциация на действащите председатели на Общински съвети /НАДПОС/, който заседава в Шумен днес, обсъди информация за развитието на идеята.


 По неофициална информация българите в Албания са над 100 000, съобщи Дилян Дамяновски. Натискът върху тях от страна на Македония чрез бързо издаване на паспорти и многократни визи, става все по-силен. Изграждането на училище, в което ще се обучават 400 ученици, според Дамяновски, ще помогне на хората да запазят българското си самосъзнание, съхранено няколко века. 


Инициативата ще се реализира съвместно от Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети, Министерството на външните работи и Агенцията за българите в чужбина. За изграждането на българския колеж в Тирана ще са необходими около 300 000 евро, каза още Дамяновски. Събирането им ще започне веднага след като българите в Албания изпратят официален отговор на въпросите относно правния статут на училището, собствеността на земята, върху която ще бъде построено, както и формата на управление. Преподаватели от Шуменския, Великотърновския и Благоевградския университет са дали вече съгласие да работят в колежа. Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен също е изразила желание да участва в инициативата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар