сряда, април 13, 2011

В. Яков: Никой не може да каже днес колко е точния брой на хората в Албания, самоопределящи се като българи (или имащи български етнически произход)

Директорът на РТЦ - Благоевград В. Яков: По селата са запазили идентичността си, въпреки че половин век не са имали връзка с родината


Валери Яков е завършил българска филология, има диплом от университета в Ливърпул по управление на медии. Работи в Българската национална телевизия от 1982 г. - първо като оператор, след конкурс - като репортер. От 1991 г. е директор на РТВЦ " Благоевград, от 2005 до август 2010 г. е член на УС на БНТ. Яков е сценарист на редица документални филми, сред които поредицата от 5 филма "Българите в Албания", документални филми за българското средновековие и запазените паметници на Балканите " в Гърция, Македония и Албания: "Преди 1000 години", "Самуил " следите на времето", "България след Самуил" и много други. Филмът "Преспа - сълзите на бога" е отличен с втора награда на Втория преглед на българския археологически и исторически филм в Пловдив (2009), а на фестивала "На източния бряг на Европа" във Велико Търново - като най-добро телевизионно предаване в категорията културно-историческо наследство и туристически потенциал на България.

- Г-н Янев, кога се породи интересът Ви към българите в Албания и съответно - идеята за поредицата?