сряда, септември 15, 2010

Софика Мале: Няколко думи за дейността на дружество "24 май"

Източник: www.bulgariaabroad.com

Чували ли сте за Клуб “24 май” в Тирана?

Представете си, че не сте българин, а идвате от съседна балканска страна, за да учите в България. Представете си, че петте студентски години са променили живота ви така, че България се е превърнала в специално място. И искате да продължите тази връзка. Какво бихте направили?



Софика Мале ни разказва как е станало всичко – как са се събрали и са решили да направят Клуба и най-вече защо са го нарекли “24 май”. Софика е театровед и възпитаничка на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, а също и един от организаторите на Клуба и негов секретар.

С.М.:“Клуб “24 Май” е млада организация, но затова пък имаме претенциите да сме една от модерните неправителствени организации в Албания. Регистрирана е през септември миналата година, а идеята за учредяването на Клуба възникна преди повече от година и половина. Това е организация на бившите студенти от Албания, които са завършили висшето си образование в България.

В устава на нашата организация са записани няколко основни цели, които се обединяват около идеята Клубът да даде своя принос за популяризирането на българската просвета и култура в Албания, както и за утвърждаването на имиджа на България в голямото европейско семейство.

Името “24 Май’ дойде някак от само себе си, тъй като това е един от най-светлите български празници и символ на българската просвета и култура. Всеки от нас, като български възпитаник, носи в себе си частица от тази култура и чувство на признателност към българската образователна система.

Обединяването на една общност

Действително Клуб “24 май” има модерна структура с малка администрация и ясни задачи. Но той е преди всичко жива и енергична организация въпреки невръстната си възраст. Желанието за контакт и развитие проличава и в увереността, с която клубът заявява присъствието си както в Албания така и сред общността на албанските студенти в България. И като истинска съвременна организация има човек, който се занимава с връзките с обществеността.

“В началото бяхме малка група близки приятели и състуденти”, разказва Софика, “които често се събирахме, обсъждахме идеи, помагахме си със съвети и въобще се опитвахме да бъдем полезни един на друг. Това което ни свързва и обединява са петте студентски години, прекарани в България и оставили у всеки от нас незабравими спомени и преживявания. Често сме си говорили, че бихме могли да се организираме в клуб или нещо подобно. Стори ни се, че никак не е лошо да опитаме и започнахме да издирваме контакти на хората, които са завършили в България. Оказа се, че не малка част от тях, освен в Албания, са избрали да живеят и работят в Европа, САЩ, Канада и други страни по света. За щастие всеки от нас по един или друг начин е успял да се реализира в професионално отношение и се оказа, че разполагаме с богата гама от специалисти в почти всички области."


Ролята на Клуб “24 май” в събирането и обединяването на тази общност се оказва особено ценна. Когато в началото на тази година председателят на клуба Панди Наум представя организацията пред Албанската Академия на Науките, той посочва, че в Албания има повече от 200 млади специалисти от различни области, които са завършили висшето си образование в България и дава на научния секретар на ААН списък с всички членове на Клуб “24 Май”, които са приключили успешно своите докторски дисертации или притежават други научни степени.

“Идеята за Клуба се разпространи много бързо и беше възприета от всички бивши студенти”, продължава Софика. “На помощ дойдоха съвременните комуникации, чрез които всички ние сме в постоянен контакт и имаме възможност да обсъждаме идеи и реализираме проекти, независимо от това къде се намираме. Ето половин година след официалната ни регистрация Клубът има богата и модерна интернет страница, профил във Facebook със стотици членове и активна кореспонденция с десетки аналогични организации по света.”

Интернет страницата на клуба е на три езика, а информацията за България е в енциклопедичния дух на Уикипедия и личи, че е в процес на подготовка. Вероятно затова и историята свършва до Царство България, но във всичко, казано за страната личи желанието да бъде максимално подробно и точно направено. На тази страница може да се намери и още нещо интересно – виртуалното свързване на страниците на висшите училища, които са завършили членовете на клуба. Сред спонсорите на страницата стоят логата на Първа инвестиционна банка, Американския университет в Благоевград, Българско национално радио, Bulgaria Air и Карловска роза.

С.М.: “Разбира се, че Клубът има годишна програма, която се приема на общо събрание и е съгласувана с Посолството на Република България в Тирана, Министерство на Културата в Албания, Националния Център за Деца в Тирана и други ресорни институции. Вече няколко години в Албания се провеждат “Дни на българската култура”, а от скоро Клубът вече е един от основните организатори. Така в рамките на една седмица албанската общественост има възможност да се запознае с богатството на българската култура (театрални представления, българско кино, изложби на български художници, концерти на български поп изпълнители и др.).

Интересен и оригинален проект, който Клубът успешно реализира вече няколко години, е двуседмичен пленер за млади български художници в Албания. Това са студенти по живопис от Националната Художествена Академия в София, които имат възможност да работят по най-красивите места в Албания, след което с техните творби организираме изложби в Тирана и в други градове на Албания. Уверявам ви, че тези дни са незабравимо изживяване, както за младите български творци, така и за членовете на Клуба, които са ангажирани в проекта.

Много са проявите, които Клубът реализира самостоятелно или съвместно с Посолството и другите институции, които изброих по горе. Задължително всяка година подготвяме художествена програма с рецитал за българския национален празник 3 Март, отбелязваме “Деня на Народните Будители” и разбира се деня на славянската писменост и българската просвета и култура “24 Май”, който е и патрон на нашата организация.

Една от нелеките задачи, която сме си поставили и вече успешно изпълняваме, е да подготвяме кандидат-студенти от Албания, които искат да продължат образованието си в български висши училища. През тази година сме организирали подготвителни курсове по български език в четири албански градове, от където традиционно има най-много кандидат-студенти за България – това са Тирана, Елбасан, Корча и Пешкопия. Курсът е безплатен и се провежда всяка събота и неделя от 6 февруари до 27 юни с подкрепата на българското посолство в Тирана. Всъщност той не е само езиков, а дава и много полезна информация за България, за условията на образование и т.н. Идеята ни се оценява много от всички кандидати и техните родители.

Кое отличава една модерна организация? Определено това са връзките със света и партньорите с които работи. В това отношение Клуб “24 май” е стъпки напред от много български организации.

С.М.: “Вече изброих част от институциите в Албания, с които сме в тясно сътрудничество. В България поддържаме връзки с Държавния Културен Институт към Министъра на Външните Работи, Българското Национално Радио, Центъра за славяно-византийски проучвания “Проф.Иван Дуйчев” към Софийски Университет, с Университета “Св. Св. Кирил и Методий” във Велико Търново, Столичен Куклен Театър, Европейски Институт, Общото Копривщенско Настоятелство и други наши приятели, с които сме в постоянен контакт, и на които искаме да благодарим за подадената ръка и оказаното съдействие.

Последният ни въпрос към Софика е труден. Искаме да знаем как финансират дейността си и как смятат да развиват организацията в бъдеще.

С.М.:”Това е един от най-трудните въпроси, на който бих искала да мога да отговоря еднозначно, но за съжаление срещаме сериозни трудности във финансирането на дейността си. Членският внос в Клуба е съвсем символичен и разбира се не бихме могли да разчитаме на тези средства за осъществяване на нашите проекти. До момента успяваме да покриваме разходите си с лични средства на членовете и продължаваме да се надяваме на помощ от страна на държавни и частни институции в Албания и България. По този въпрос сме провели няколко разговора с представители на българския бизнес в Албания за финансиране на част от нашите проекти, както и за спонсорство в обучението на млади специалисти в България, които в бъдеще да работят за тях.

Наистина, това че банковата ни смета засега е празна е обезпокоително, но не смятам, че това е голям проблем и сме убедени, че много скоро ще получиме подкрепа и от албански и от български партньори. Мисията на нашата организация е чиста и благородна и със сигурност ще бъде подкрепена от наши съмишленици.”

Пожелаваме успех на Софика и нейните съмишленици и започваме да мечтаем за това какво би било ако в България имахме организации, които обединяват българите, завършили в чужбина. Мечтаем си за професионализъм, свежо мислене и живи връзки със света.

1 коментар:

  1. Анонимен7:27 сл.об.

    Осъдилите комунистическата партия

    Мирослав Илиев Блажев
    Севлиево, България
    21.06.2007

    Осъждам комунизма, като тъмна сатанинска идеология. Избила милиони невинни хора по света. Осъждам комунизма, защото тои разграби на хората душите, и вярата им в добото, и ги певъна в едни жалки животни и получовешки същества. И сега тази нагла измет, имат крайната наглоста, да вменяват вина на пострадалите хора, за това че са пострадали от тях. Осъждам! мръсният сатанински комунизъм, защото там няма нищо човешко, а само сатанинско и антихристично начало. Бе просто, комунизма и комунистите, не трябва да дишат въздуха на майката земя изобщо.

    СМЪРТ НА КОМУНИЗМА. И СМЪРТ НА КОМУНИСТИТЕ. Да живее ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ АМИН.

    01.Мирослав Илиев Блажев
    02.Афродита Стерьо
    03.Софика Спасе Мале
    04.Ренка Митева Димитрова
    05.Боян Илиев Благоев
    06.Илия Благоев Донев
    07.Петър Генчев Ганев
    08.Красимир Руменов Димов
    09.Никола Петров Цонев
    10.Марин Джабраилов
    11.Иван Манчев
    12.Васил Христов Василев
    13.Васил Митев Василев
    14.Надежда Стефанова Стефанова

    ОтговорИзтриване