неделя, април 01, 2007

Хаджи Пируши – българин от Албания, председател на Дружество “Просперитет”–Голо Бърдо

Хаджи Пируши – българин от Албания, председател на Дружество “Просперитет”–Голо Бърдо

Хаджи Пируши, председателят на Дружеството на българите в Албания, наречено “Просперитет”–Голо Бърдо, е етнически българин. Той е роден в с. Стеблево, Албания, но живее и работи в столицата Тирана. По професия е металургичен инженер, завършил е и философия. В момента има частен бизнес. Значителна част от времето си обаче отделя за решаване на проблемите на българите в Албания в рамките на Дружество “Просперитет”, което ръководи вече 5 години.
“Ние работим за българската кауза, защото не само се чустваме, ние сме българи!” - каза Хаджи Пируши за Радио България на чист български език. – “За първи път дойдох тук през 1991 г.” - спомня си той. - Ние се чувстваме българи, говорим на български, спазваме българските обичаи, но не познавахме страната. Имах голямо желание да дойда тук и да видя какво е, да доведа и дъщеря си, да я изпратя да учи висше образование тук.
Отначало много неща не разбирах, когато хората говореха. Има разлика в диалекта, но като ги карах да говорят малко по-бавно, всичко разбирах. Гледам, ние сме си същите, едно голямо семейство. Така започнах да работя, без да мисля дали, какво и как мисли България за нас. България е голяма държава, а ние българите там, в Албания сме малко на брой. Не можеш и да очакваш веднага България да се обърне към нас - тя също си има много проблеми. Но малко по малко почнахме да работим много добре съвместно. Първо решихме да си възстановим българския. Слушахме предаванията по Радио София /сега Радио България/ - песните също като нашите, пееха ги големи български певици. Същите песни пеем и ние на сватбите си. Няма никаква разлика между тях и тези в Пиринска Македония, Югозападна България. През 1996 г. бях в заведение в Благоевград. Когато оркестрантите разбраха, че съм председател на българско дружество в Албания започнаха да свирят и пеят… нашите песни. И аз пеех и танцувах хоро с тях. В този момент, както им казах и на тях, не знаех къде съм - сякаш не съм бил на земята, а на небето или не знам къде. А като се върнах в Албания, казах на нашите от сърце и душа: “Всички ние сме българи. Ние сме раждани с тези песни, расли сме с този език, с тези обичаи.
Никой не знае от кога се помним като българи в днешна Албания. Не знаем и колко точно сме на брой, защото в Албания национални етнически малцинства не се признават и не се прави преброяване за тях като такива - обяснява Хаджи Пируши. Може българите да са и много повече, но засега се казва, че са около 6 хиляди. На срещата с бившия български премиер Симеон Сакскобургготски при визитата му в Албания предложихме 2-3 варианта за решаване на най-важните за нас проблеми, особено по езика, защото започва да изчезва” – припомни Хаджи Пируши.

“Първият вариант - поясни той - е в Албания да се построи от българската държава български колеж. За да се познават българите в Албания, те трябва да имат български колеж. Има турски, гръцки, американски, немски, френски. Може ли една 8-милионна държава да няма пари да направи една сграда за колеж?
Ако този варириант не става, другият може да е частно българско училище. България да прати оборудването, да го подари – има фондации, както се правят нещата днес. Ако искаш, пътят се намира. Не може обаче твоето да се прави от други нации. Въпрос на патриотизъм. В цял един район, нарича се “Кодра Прифтит /Попово бърдо/, може би има над 400 къщи, в които живеят българи. Повече от 60-70 процента от вилите са на голобърдци, които са с български произход. В къщи си говорят на български, защо да не знаят и да го пишат, защо да не ходят в тези училища? Ние нямаме богати бизнесмени да инвестират в това.

Ние, българите в Албания не искаме да се преселваме в България. А да ни признават като българи, но да работим, където сме в Албания, където са земите ни от деди и прадеди – казва още Хаджи Пируши и добавя: Между тая страна и България може много неща да се свършат. В нашия район може да има зимен туризъм и може да се свърши много във връзка с това. Ако българският бизнес влезе там, България ще спечели много. Тя ще спечели и икономически, но много повече от това, че ще подпомага българите там, т .е., ще е добре и за нас, и за България.”

Татяна Обретенова
0901_Hadji_Pirushi.htm

1 коментар:

  1. Анонимен5:24 сл.об.

    Bravo na gospodin Pirushi za tova koeto pravi za bulgarskata nacia,iskam da vidq 300000 opredeleni v grafa kato bulgari s nai-visokata rajdaemost v Albania,iskam vsicki etniceski bulgari da polucat bg grajdanstvo, no da si ostanat v Albaniq i tam da si imat svoja probulgarska partia tam.
    Gospodin pirushi sigurno e vijdal kakvi problemi ima republika Bulgaria, osobeno vajen problem e tozi s malcinstvata v Bulgaria, po specialno e svrzano s moia roden grad-Targovishte,mnogo hubav grad e ama e palen s turci i cigani,etniceskite bulgari vse namalqt,za turskata partia DPS vsicki turci glasuvat.
    Mnogo ni e trudno na krainite nacionalisti, na 20 godini sum,imam edna grupi4ka ot okolo 50 4oveka koito smqtame da si pravim partia,nie iskame etniceskite bulgari ot cql svqt da sme edinni, da imame polojitelen prirast na naselenie i da imame probulgarski partii v 4ujbina(Serbia,Kosovo,Romania, vklucitelno i Albania i mnogo drugi zashtoto bulgarite ne sme malko).
    Za sega mene mnogo me zatrudnqva da registriram tazi parta, ako moje da se svurjem s gospodin Piruhi po internet poshtata i da obsudim plan za deisvie.
    Poshtata mi e stan4ev_86@abv.bg
    A specialno za polu4avane na bulgarsko grajdanstvo nie ot tazi politiceska partia obmislqme(ako se registrirame) da pravim protesti,podpiski za momentalno davane na milioni bulgari bg grajdanstvo i po tozi nacin da mogat da ucastvat v izbori v BG,taka shte pomognat i na nashite problemi-spravqneto s proturskata partia DPS.
    Da jivee Velika Bulgaria.

    ОтговорИзтриване