събота, септември 06, 2008

Регистрират българите в Албания при следващото преброяване. ВМРО иска културни центрове и дипломат в страни с наше присъствие


Водени са дипломатически разговори с Албания при следващото преброяване на населението там да има графа “Българи”, за да може българите в тази страна да се определят и легитимират. 

Това съобщи в Русе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по повод посещението си в Косово, Македония и Молдова. ВМРО е предложила на българското външно министерство във всички държави, в които има български общности, да бъдат създадени български културни центрове със свои структури и да има по един дипломат, който да се занимава единствено с българските общности.

Красимир Каракачанов сподели свои впечатления от разговорите си с лидерите на Косово, посочвайки, че те имат позитивно отношение към България. Това трябва да се използва, да се открият консулство и посолство, което ще позволи на българския бизнес да навлезе в тази страна, в която предстои осъществяването на скъпи инфраструктурни проекти, категоричен е председателят на ВМРО.

Българските дипломатически представителства ще създадат възможности за контакти в населението с българско национално съзнание. Председателят на ВМРО смята за необходимо изпращане на български учители в Гора, тъй като там се говори много архаичен български език, което ще пречи за обучението на гораните от Косово в българските университети. Каракачанов приветства умерената и балансирана политика на външно министерство към Косово. 

По повод посещението си в Молдова Каракачанов съобщи, че ВМРО настоява да се реализира ясна държавна политика, чрез която молдовските българи да се заселват трайно в България.

3 коментара:

  1. Анонимен2:41 сл.об.

    Аз съм от България - ако искам да помогна с накой лев дарение как да стане , сложетв си поне един бутон на http://www.moneybookers.com или epay.bg. На монента щях да ви пусна 10лв. не са много но капка по капка вир става.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодарим, ще го имаме в предвид.

    С поздрав.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте!
    Исках само да споделя моето възхищение. :) Блогът, който сте направили, е прекрасен!
    Тази година бях в Голо Бърдо и общувах с доста българи там. Бих помогнала и аз с каквото мога.
    Желая ви здраве, късмет и търпение, за да продължавате да подържате тези хубави страници.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване