събота, октомври 17, 2009

Борба за българско училище в Албания

Борба за българско училище в Албания

вестник "Дума"
11 Август 2009, брой 181

Сънародниците ни там смятат, че това е начинът културата им и езикът да бъдат запазени

Вече десета година българи в Албания се опитват да се преборят за създаване на българско средно училище - колеж. Нашето население в Албания изчезва от районите и отива към големите градове - Тирана, Дуръс. С преместването на семействата от районите изчезва езикът. Нашите хора знаят да говорят български открай време, но постепенно това се губи. Тази идея сме я представяли на всички български правителства, коментира пред "Фокус" вчера председателят на дружеството "Просперитет Голо бърдо", българска културна организация, Хаджи Пируши.

Той коментира още, че досега подкрепата от страна на България за тази идея е била много малка. Чакаме много от сегашното правителство, от сегашния премиер и от нашия много голям приятел Божидар Димитров. Чакаме не просто много внимание, а максимално внимание към българите в Албания. Българите в Албания са най-забравените, от векове. Трябва най-накрая нещата да започнат да се развиват и българщината да започне да се движи напред, каза още Пируши.

Той покани българската администрация да види на място, че в Албания всички балкански, а и по-далечни страни имат свои колежи.

Има много турски колежи, гръцки колежи със суперусловия, има американски, германски, френски колеж. Ама няма български. В три района там българската култура е от векове, а българско училище няма. Затова мислим, че е дошъл момент това да стане, добави той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар