събота, октомври 17, 2009

Българите в Албания ще имат два пъти повече места за студенти в у нас

Най-доброто, направено досега от България към нас, е възможността да обучаваме студенти. От 20 места за висше образование, тази година ще имаме 40. Това съобщи Хаджи Пируши, председател на културно дружество на българите в Албания "Просперитет Голо Бърдо".

"Това е най-доброто, ние сме много, много, много благодарни на Министерство на образованието за това. Но трябва да се продължава напред, има още неща да се направят, много проблеми, много е трудно. Децата идват в България, не знаят български. Ако имаме колеж, училище, този процес може да продължи нормално – от колеж – висше образование", обясни той, цитиран от агенция Фокус.

Най-много студенти от Албания има в Софийския университет, Пловдивския университет, Великотърновския университет, също така и във Варна и Бургас. По-голям интерес има към юридическите професии, медицина, стоматология, информатика. "Най-доброто нещо, което сме свършили с България, е това – студентите", подчерта Хаджи Пируши.

Голям процент от студентите, завършили в България, се връщат след това в Албания, където си намират добра работа, обясни той.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар