четвъртък, май 20, 2010

Учредена е фондация, която ще подпомага строежа на българското училище в Тирана

Източник: Враца Нюз

Фондация „Земляци”, която се поставя за цел набирането на средства за построяването на българско средно училище в столицата на Албания - Тирана, бе учредена в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е на тамошното дружество „Просперитет Голо Бърдо” с председател Хаджи Пируши и датира отпреди повече от десетилетие. Идеята е етническите наши сънародници, които живеят в „страната на орлите” (според официални данни те са между 8 и 10 хил. души, а по неофициални - над 100 хил.) да имат къде да учат майчиния си език, като по този начин съхранят своята национална и културна идентичност.


 
В момента в Албания функционират множество гръцки, турски, френски, немски и американски колежи, докато българският език се изучава само в една неделна частна школа в Тирана и езиков курс за деца и възрастни в Елбасан. За реализирането на патриотичното начинание ще се разчита на дарения от представители на бизнеса, от българските общини и от граждани. Фондацията ще управлява даренията, а бенефициент на тези средства ще бъде определен от държавата.

За председател на Фондация „Земляци” беше избран инж. Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети (НАПОС) и председател на Общински съвет - Мездра. Заместник-председатели станаха юристът Гентиян Пируши - етнически българин от областта Голо бърдо, и Милена Мачканова - бивш председател на Общински съвет - Пирдоп, а в Управителния съвет влезе също Алексей Жалов - заместник-председател на Българската федерация по спелеология. Принципно съгласие да се присъедини във фондацията е дал Костадин Костадинов - заместник-председател на ВМРО-БНД, покани да се включат са отправени към Агенцията за българите в чужбина и министъра без портфейл проф. Божидар Димитров. Сред учредителите бяха още бившите председатели на общинските съвети във Велико Търново инж. Николай Тачев, Сливен - доц. д-р Иван Андреев и Летница - Александър Михайлов, председателят на местната организация на ВМРО-БНД в Мездра Красимир Тодоров и журналистите Велина Махлебашева (кореспондент на БНР в Габрово) и Мирослав Гетов (редактор на вестник „Мездра XXI век”).

На Учредителното събрание бяха приети устав на фондацията и определен размерът на встъпителната дарителска вноска. Българският колеж в Тирана ще е от I-ви до XII-ти клас и ще бъде с капацитет около 400 ученици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар