събота, март 31, 2007

Проблем с българското малцинство в Албания не съществува, заяви говорителят на албанския парламент

26 юли 2004 16:50 Агенция "Фокус"



Не може да става дума за дискриминация на българското малцинство в Албания, тъй като страната е подписала всички конвенции и споразумения в този контекст. Това заяви специално за Агенция “Фокус” говорителят на албанския парламент Скъндер Дука. Според него проблем по този въпрос не съществува.
“Председателят на албанския парламент Сервет Пълумби оцени високо важността на задълбочаването на взаимоотношенията между България и Албания”, каза още Дука, коментирайки срещата между председателя на албанския парламент Сервет Пълумби и българския му колега Огнян Герджиков.
Пълумби е приветствал България за постигнатото в областта на евроинтеграцията, както и за членството на страната в НАТО.


Спирайки се на главните събития в момента в Албания, Пълумби е изразил волята и стремежа на албанското правителство за ускоряване на процеса на интеграция на страната в евроатлантическите структури, както и за приключване на преговорите с ЕС по Споразумението за стабилизация и асоцииране. /ССА/.
“Тирана е заинтересована за разширяването на сътрудничеството между Албания и

България и в икономическата сфера”, каза още Скъндер Дука.
Според него на срещата в София са били обсъдени общите проекти - Коридор №8 и нефтопровода Бургас - Вльора.


Герджиков е оценил високо ролята на Албания за стабилността в региона и е изтъкнал, че България ще окаже пълна подкрепа на Албания в областта на евроинтеграцията, каза още говорителят на албанския парламент.


По време на разговорите е станало въпрос и за развитието на сътрудничеството между двете страни на парламентарно ниво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар