събота, март 31, 2007

Мустафа Кемал Ататюрк произхожда от нашенски род от Голо бърдо, твърди изследовател от Монтана

Мустафа Кемал Ататюрк произхожда от нашенски род от Голо бърдо, твърди изследовател от Монтана

Водачът на младотурския бунт срещу властта на султан Абдул Хамид Втори /1908 г-/ и на Националната турска революция /1919-1922 г./ , първият президент на светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк всъщност е бил българин, убеден е Никола Намерански. Ровейки се дълго време в български и чужди речници и справочници за имена на селища, местности и личности, той се натъкнал на любопитния факт, който се потвърждавал и от други автори.
Интересът към произхода на великия турчин сега е провокиран от номинацията му за личност на ХХ век за класацията на сп. "Тайм". В изследването си "Славянското население в Албания" руският учен А .М. Селишчев съобщава, че родителите на Ататюрк били преселници в Солун от село Себища в Голо бърдо, населено предимно с българо-мохамедани. В Солун ги знаели като себищалиите, така бил наричан и синът им Мустафа. Жители от Голо бърдо и сега свидетелстват, че родът на тачения турчин тръгва от тяхното село Себища, твърди Намерански.
Официалната биография на родения през 1881 г. Ататюрк сочи обаче Солун за негово родно място. В този град той завършил и военна прогимназия, а в Битоля - средно военно училище.
Това, което също официално се знае, е, че Ататюрк е говорел много добре български и е бил искрен радетел за приятелски отношения между България и Турция. Като президент той сключва и първите договори за добросъседство между двете страни: за приятелство - през 1925 г. , за търговия и мореплаване - 1928 г. и за помирение - през 1929 г.
Ататюрк е една от най-сериозните кандидатури за личност на века, съобщи сп. "Тайм".

5 коментара:

  1. Самият факт че е заявил "Който е враг на България е враг и на Турция",предаването на турските архиви за българските територии,прекрасното владеене на българският език,стремежът му към приятелски отношения между двете държави подсказва за българският му произход...

    ОтговорИзтриване
  2. "Кръвта вода не става"! Политик от висока класа! Образован,предприемчив,далновиден,мъдър,с поглед в далечното бъдеще. Гордост за всеки народ и за всяка нация! ДАЙ,БОЖЕ,ВСЕКИМУ ТАКЪВ ПОЛИТИК И ДИПЛОМАТ!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен4:04 сл.об.

    Zna4i ne naprazno Atatyurk sa go napravili voenno ata6e v Sofiq. Sgolqma veroqtnost toy znaee6e bılgarski..

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен10:36 сл.об.

    Fransoa Miteran ste izleze prav 4e nie BG sme solta na Europa,ot nas e tragnala civilizacijata v Europa nezavisimo kade sa BG na balkanite nie sme edno celo s izklu4enie na tija prodaznici skopskite mekereta.

    ОтговорИзтриване