събота, март 31, 2007

Българите в Албания

26 юли 2004 17:39


Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков прие делегация на албанския парламент начело с председателя на парламента Сервет Пълумби.
Цяла Албания да признае българското малцинство съобразно своите закони, международните правни норми и в унисон с националните интереси на страната. Това поиска Герджиков от албанския си колега по време на днешната им среща.
България би оценила високо признаването като отделна общност на населението от български етнически произход в Албания, което да получи съответния статут според законите и конституцията в страната. Една такава стъпка ще бъде изцяло в съответствие с приятелските отношения между нашите две страни и в съответствие с международно признатите норми. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. “Между впрочем аз поисках това още през март 2002 г. по време на моето посещение в Албания. Тогавашният президент Реджеп Мейдани реагира твърде остро и се позова на големите размествания на човешки маси през Средновековието. По-късно много ни зарадва разбирането, което прояви министър-председателя на Албания г-н Фатос Нано по време на срещата му с българския премиер Симеон Сакскобургготски през ноември миналата година.
Искам да повторя, че България действително би оценила високо признаването като отделна общност на населението от български етнически произход в Албания”, каза още проф. Герджиков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар